Videospel – ett stort intresse bland unga

Videospel är ett dominerande intresse bland barn och ungdomar i dagens teknologiska samhälle och existerar i varierade former för blandade åldrar och fascinationer. Det är möjligt att spela videospel från både TV, mobil och dator. Företagen producerar allt som oftast videospelen för flera olika plattformar för största möjliga tillgänglighet.Det finns en rad olika exempel på videospel, både för surfplattor och gamla hederliga TV-apparater. Ett välkänt mobilspel är Mario som var oerhört populärt för fem-tio år sedan. Idag är det mer vanligt att mobilspelen används som ett tidsfördriv medan de spel som finns i datorn utvecklas till ett intresse eller en hobby.

Skapa ditt drömliv på en dator – med The Sims

Ett av världens mest kända spel heter ”The Sims” och gavs ut för första gången år 2000. Sims är världens mest framgångsrika spel och har tillverkats i fyra olika modeller med flertal tillhörande expansionspaket. Spelet handlar om att bygga sitt eget hus, göra en karaktär och leva ett verkligt liv – fast på en dator.”The Sims” är ett praktexempel på att videospel utvecklar färdigheter hos unga människor. Spelet i sig lär ut sociala koder och utifrån sin virtuella karaktär får spelaren betrakta konsekvenser och reaktioner av handlingar från människor i sin omgivning. Att spela Sims som vuxen är fortfarande underhållande – en toppenillustration på ett spel som överlever åldern.

Samma spel för olika målgrupper

Man skulle kunna tro att spelintresset och variationen av spel skiljer sig bland unga och äldre. Så är det till stor del inte. Idag växer barn upp i ett liberalt samhälle där de har full tillgång till Internet och information redan från ung ålder. Detta innebär att barn ofta börjar spela tidigare idag.I nuläget ser man lika ofta en 20-åring spela FIFA som en tioåring spelar COD. Båda upplever att de befinner sig på en lämplig mognadsgrad för vederbörande spel, även om de sett till livserfarenhet i de flesta fallen är väldigt olika. Detta är en stor del av charmen med videospel som gör att de överlever.